HOZZÁVALÓK
A kekszes alaphoz:
- 20-22 dkg zabkeksz
- 10 dkg margarin
A töltelékhez:
- 25 dkg mascarpone
- 25 dkg tejföl
- 20 dkg porcukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 db citrom leve és reszelt héja
- 3 db tojás
Az eperzseléhez:
- 5-6 szem eper
- 2,5 dl víz
- 1 ek cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- reszelt citromhéj
- 1 cs. tortazselé
Valamint:
- eper a tetejére
- tejszínhab
ELKÉSZÍTÉS
- Először egy 24 cm-es tortaformát kívülről bevonunk többrétegű alufóliával, majd a belsejét kibéleljük sütőpapírral.
- A zabkekszet összemorzsoljuk. A margarint felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan összekeverjük, majd beleöntjük a tortaformába, és a tenyerünkkel egyenletesen eligazítjuk. Előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes hőmérsékleten 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
- Egy keverőtálba tesszük a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd alaposan összekeverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, és mindegyikkel alaposan összekeverjük a masszát. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a krémes masszához, majd a kihűlt, kekszes alapra óvatosan ráöntjük.
- A megtöltött tortaformát egy tepsibe helyezzük és annyi meleg vizet öntünk rá, hogy félig ellepje a fóliába csomagolt tortaformát. Ezután visszahelyezzük a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 60 percig sütjük a tortát. (Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, egy sütőpapírral takarjuk le, nehogy túlbarnuljon. Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem.)
- A sütési idő letelte után kikapcsoljuk a sütőt, majd résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját, és így hagyjuk a tortát kihűlni.
- Az apróra feldarabolt epret egy edénybe tesszük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd felforraljuk. Amikor felforrt, mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük kb. 10 percig. Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe. Az eperléhez ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk a tortazselét, majd simára keverjük. Ezután visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett egy percig főzzük még, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
- A teljesen kihűlt torta tetejére ráöntjük az éppen csak langyos zselét, majd mielőtt megdermedne, a tetejét kirakjuk félbevágott eperszemekkel (ameddig a zselé hűl, addig készítsük elő az eperszemeket, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, mielőtt a zselé teljesen megdermed).
- Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel a tortát, majd ízlés szerint tejszínhabbal kínáljuk.
Forrás: mindmegette.hu