EPRES SAJTTORTA

HOZZÁVALÓK

A kekszes alaphoz:

  • 20-22 dkg zabkeksz
  • 10 dkg margarin

A töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 25 dkg tejföl
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 1 db citrom leve és reszelt héja
  • 3 db tojás

Az eperzseléhez:

  • 5-6 szem eper
  • 2,5 dl víz
  • 1 ek cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • reszelt citromhéj
  • 1 cs. tortazselé

Valamint:

  • eper a tetejére
  • tejszínhab

ELKÉSZÍTÉS

  • Először egy 24 cm-es tortaformát kívülről bevonunk többrétegű alufóliával, majd a belsejét kibéleljük sütőpapírral.
  • A zabkekszet összemorzsoljuk. A margarint felolvasztjuk, majd hozzáöntjük a morzsalékos kekszhez. Ezután alaposan összekeverjük, majd beleöntjük a tortaformába, és a tenyerünkkel egyenletesen eligazítjuk. Előmelegített sütőbe helyezzük, és közepes hőmérsékleten 10 percig sütjük, majd hagyjuk kihűlni.
  • Egy keverőtálba tesszük a mascarponét, a tejfölt, a cukrot, a citrom levét és reszelt héját, majd alaposan összekeverjük. Egyesével hozzáadjuk a tojások sárgáját, és mindegyikkel alaposan összekeverjük a masszát. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd apránként, óvatosan hozzákeverjük a krémes masszához, majd a kihűlt, kekszes alapra óvatosan ráöntjük.
  • A megtöltött tortaformát egy tepsibe helyezzük és annyi meleg vizet öntünk rá, hogy félig ellepje a fóliába csomagolt tortaformát. Ezután visszahelyezzük a meleg sütőbe, majd közepes hőmérsékleten 60 percig sütjük a tortát. (Amikor a teteje már kezd szép színt kapni, egy sütőpapírral takarjuk le, nehogy túlbarnuljon. Én légkeverésnél 150 fokon, 60 percig sütöttem.)
  • A sütési idő letelte után kikapcsoljuk a sütőt, majd résnyire kinyitjuk a sütő ajtaját, és így hagyjuk a tortát kihűlni.
  • Az apróra feldarabolt epret egy edénybe tesszük, majd felöntjük vízzel, hozzáadjuk a cukrot, a vaníliás cukrot és a reszelt citromhéjat, majd felforraljuk. Amikor felforrt, mérsékeljük a hőfokot, majd főzzük kb. 10 percig. Ezután egy szitán átpasszírozzuk, hogy a magok ne kerüljenek bele a zselébe. Az eperléhez ezután állandó keverés mellett hozzáadjuk a tortazselét, majd simára keverjük. Ezután visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Amikor elkezd forrni, állandó keverés mellett egy percig főzzük még, majd levesszük a tűzről, és hagyjuk langyosra hűlni.
  • A teljesen kihűlt torta tetejére ráöntjük az éppen csak langyos zselét, majd mielőtt megdermedne, a tetejét kirakjuk félbevágott eperszemekkel (ameddig a zselé hűl, addig készítsük elő az eperszemeket, hogy gyorsan tudjunk dolgozni, mielőtt a zselé teljesen megdermed).
  • Tálalás előtt éles késsel szeleteljük fel a tortát, majd ízlés szerint tejszínhabbal kínáljuk.

Forrás: mindmegette.hu

Megosztás:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn